Hur gamla blir samojeder?

Jag undrar hur länge en samojed brukar leva. Det sägs att stora hundar inte lever så länge men jag har fått för mig att det inte stämmer in på samojedhunden?

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Hur gamla blir samojeder?

 1. Kim skriver:

  Jag har inga fakta som stöder det här men jag har för mig att jag läst att de blir mellan 10-13år. Det skiljer dock väldigt mycket på olika individer. Vissa samojeder blir väldigt gamla.

  Någon som har någon annan uppfattning om åldern?

 2. Camilla skriver:

  12-15 år är vad jag generellt brukar höra. Tyvärr verkar det vara så att dagens hundar inte varken blir lika gammla längre eller håller sig lika vitala genom livet som de gjorde förr. En av anledningarna till detta kan bland annat vara att det gått en negativ trend i att hundarna skall vara färdiga i så tidig ålder som möjligt för att så snart som möjligt gå bra på utställning. Många gånger händer det att domarna dömmer fram en junior/unghund med kommentaren att ”ja den såg ju så färdig ut för sin ålder”, att domarna selekterar på detta sätt gör ju också att vissa uppfödare seda selekterar de hundar som gått bra på utställning, förmodligen omedvetna om att m,an med tiden avlar fram en mindre vital hund. En Samojed skall utvecklas långsamt och skall inte vara färdiga fören de når en ålder på ca 4-5 år. En hund som ser så kallat färdig ut tigit blir ofta i vyxen ålder övermogen (grova/tunga), mindre vital och kan bli gammal i föärtid vilket sedan leder til att hundarna i sin tur sedan inte lever lika länge längre. Läser man gammal historisk text så var det inte helt ovanligt att samojederna kunde bli 17-18 år gammla. Kanske är detta ett problem för uppfödarna att jobba med?

 3. Susanne skriver:

  båda mina samojeder blev 14,5 år.

 4. Johan Öster skriver:

  Min Samojed blev 16½ år…

 5. Mona skriver:

  Vår samojed blev dryga 13 år och till dess var han frisk,sedan blev han nästan blind = starr och höfterna gav vika,allt detta kom snabbt.
  En underbar ras och så vacker,men stark fysiskt och stark egenvilja.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>