Kan jag ha Samojed?

Hej allihopa.
Förlåt om jag skapar en fråga som redan har frågats många gånger förr. Min fråga är om en samojedhund skulle fungera hos oss (motionen)?
Jag är 14 år gammal och har läst om hundar sen jag var 11. De har varit mitt största intresse länge. Nu har familjen gått med på att vi kanske ska skaffa hund. Då har jag letat runt och hittat samojeden. Det kommer att bli ”min” hund, men såklart med hjälp av familjen.

Såhär skulle en dag se ut hos oss (rastningarna):
-Jag vaknar, tar ut hunden på en promenad innan skolan
-Ett par timmar senare kommer min moster hem och leker/tar ut hunden
-Några timmar efter det kommer jag hem och tar ut hunden (den kan springa fritt på ett stort utrymme, hundpark)
-Sen kan vi ta ut den på kvällen också

Detta är i VÄRSTA fall, då min pappa har startat eget och är hemma dagen lång nu. Så om allt fortsätter gott som nu så kommer hunden egentligen inte behöva vara hemma alls. Men jag räknar med att det värsta händer.

Vi har en stor ”hundpark” där hundar kan springa fritt (ofta inga hundar där) precis utanför huset.

Skulle det här vara okej för en samojed?

Mvh Jonny

Det här inlägget postades i Aktivering. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Kan jag ha Samojed?

 1. Linköping skriver:

  Det som är viktigt är att läsa på sig om hundrasen, att förstå rasen behov av motion och mental träning (det ska göras oavsett ras).

  Jag och sambon går i samojedtankar och vi har besökt flera kennlar. Det jag tycker är vädligt viktigt INNAN man skaffar hund är att alla i familjen verkligen vill ha just den rasen. Vem i familjen, tex, kan träna med hunden? Att träna en samojed kan man göra på många sätt, men ska man tillhandahålla det som är viktigt för samojedens behov så är det mycket fysisk träning. Till exempel, cykla med den, låta den dra, träna med den ute i skogen, låta den springa under ett löparpass. Dock gäller den sortens tränig när hunden är vuxen.

  Besök flera kennlar, prata med uppfödare. Ser ni en hundägare ute med sin samojed, fråga! Var nyfiken och läs på så mycket du bara kan. Polarhunden, som samojeden är, kräver mycket. Men det är också en ofattbart underbar hund, envis till tusen, men människokär (som du säkert har läst i de andra trådarna här på forumet).

  Kolla även runt för att se om du/ni i familjen fastnar för andra raser och om ni inte gör det så är det nog viktigt att veta VARFÖr ni fastnar för just samojeden (förhoppningsvis inte bara för att den är vit och flyffig och den första hunden ni träffar heter ju så sött.).

  Lycka till!

 2. Terese skriver:

  Den rastningsplan du har verkar bra som grund. Tänk på det som Linköping skriver. En samojed kräver mycket. Det betyder inte att man behöver cykla med hunden varje dag men hunden ska bli rejält trött ett par tre gånger i veckan. Vår hund brukar leka med andra hundkompisar och få röra på sig ordentligt. Under vår, sommar och höst brukar vi cykla med hunden. Just nu har vi börjat träna att dra lite. Sen behöver hunden också tränas mentalt exempelvis att söka eller träna lydnad. Allt detta är kul att göra med sin hund! Det blir ett fritidsintresse. Lycka till!

 3. Becky skriver:

  Hej jag och min familj vill ha en samojed men är det rätt hund för oss snälla hjälp
  Jag är 11 år min bror är 3 år jag vet inte om en samojed skulle vara lite för stor för min bror jag vill inte att någonting händer :-) skulle en samojed va en bra hund jag har läst om hundar i 4 år jag älskar alla hundar det är så svårt att bästemma sig :-)

 4. Carina skriver:

  Samojeden är en arbetande ras, som kräver mycket motion men även mental stimulans för att må bra. Jag motionerade min samojed ca 3 timmar/dag med promenader i skog och mark samt cykelturer. Utöver detta tränade jag agility någon gång i veckan samt små lydnadsövningar och trix varje dag. Jag tror detta är ett minimum av vad en samojed behöver. Fundera på hur du kan träna din hund och hur mycket tid du är beredd att lägga ner på detta. Att springa av sig i en hundrastgård räcker inte för en Samojed.

 5. Jasmine skriver:

  Men jag tänkte på en sak. En samojed är ju en slädhund/draghund. Men hur mycket kan EN samojed dra egentligen? Jag tänker på kilon nu då. Om man behöver två för att dem ska kunna dra eller om det räcker med en? Jag är tolv år, så ni vet säkert.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>